Festival “Sedam veličanstvenih” od 1. do 7. februara u Sava centru

Povezane vesti

Projekcija ostavarenja “Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom”, u režiji Kozima Lange, 1. februara u Sava centru, otvoriće 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih”, saopštili su danas organizatori.

Festival “Sedam veličanstvenih” ovoga puta predstavlja verovatno jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima.

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu.

 

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije.

Njegovo najnovije ostvarenje “Homo Sapiens”, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Briljantni dokumentaristički esej “Austerlic” predstaviće još jednog pođednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike “Sedam veličanstvenih”, Audrius Stonis koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma.

Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu.

Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni “Sjaj” sa neverovatnim Džefrijem Rašom evo prilike da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota.

“Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom” je vrhunsko bioskopsko uživanje u sjajno napravljenom filmu, u vanserijskim muzičkim interpretacijama, ali najviše od svega u harizmatičnom junaku koji ima nezaustavljivu želju da vas dotakne.

Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, koji nas je 2013. vodio na visove planina u Maroku, ostaviće sve bez daha kada nas bude uveo zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

I veliki hit za finale! Festival zatvara najveće prošlogodišnje dokumentarističko iznenađenje. Film koji će nas podsetiti na kultno ostvarenje “Društvo mrtvih pesnika” u ambijentima koledža iz Harija Potera – prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja svoj sjajni pohod na Sandensu.

“In loco parentis” je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

Ostale vesti iz rubrike

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna.