Roman Polanski u nemilosti francuske ministarke: Šokantno je da on bude domaćin dodele “Cezara”!

Povezane vesti

Odluku da kontroverzni režiser Roman Polanski bude izabran za predsedavajućeg dodele „Cezara“ tamošnja ministarka za ženska prava Lorans Rosinjol ocenila je kao „iznenađujuću i šokantnu“. Pokrenuta je i peticija da se poništi ta odluka i izabere drugi predsedavajući žirija 42. dodele francuskih Oskara.

Izbor 83-godišnjeg Polanskog za domaćina dodele „Cezara“ pokazuje „ravnodušnost u pogledu zlodela za koje je on optužen i svojevrsno banalizovanje silovanja“, rekla je francuska ministarka Lorans Rosinjol za radio Frans kultur, prenosi AFP.

Romana Polanskog SAD krivično gone već skoro 40 godina zbog silovanja 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu, podseća francuska agencija.

Rosinjolova je istakla da je „iznenađujuće i šokantno da slučaj silovanja ima tako mali značaj u životu jednog čoveka“.
Odluka da se Polanskom ukaže čast da predsedava svečanoj dodeli „Cezara“ razgnevila je ženske grupe, a mnoge su putem društvenih mreža pozvale na bojkot tog događaja koji će prenositi televizija.

Peticija kojom se poziva na poništenje odluke o imenovanju Polanskog za predsednika žirija 42. dodele „Cezara“, koja će biti održana u Parizu 24. februara, do petka je prikupila više od 42.000 potpisa.

Međutim, Francuska akademija filmskih umetnosti i tehnologija pozdravila je Polanskog kao „nezasitog estetu“.

Ostale vesti iz rubrike

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna.