Biljana Krstić iznosi svoje utiske o boravku u Americi i Kanadi gde je održala četiri uspešna koncerta

Posle uspešnog koncerta u beogradskom Centru „Sava“, Biljana Krstić sa svojim orkestrom „Bistrik“ provela je četrnaest dana na  turneji po Sjedinjenim Državama. S obzirom na to da je za njene koncerte vladalo veliko interesovanje, pevačica je imala nastupe u Čikagu, Los Anđelesu i Torontu. Imala je čast da sa svojim muzičarima zatvori svetski muzički festival „One World under one Roof“ u zdanju Kulturnog centra Čikaga.
Na tom festivalu mnogo ljudi je ostalo ispred dvorane. Sigurna sam da se koncert dopao publici, čemu u prilog govori i podatak da su svi kompakt-diskovi i DVD izdanja prodati za petnaest minuta. Nezaboravno je bilo i druge večeri, jer smo pevali za članove velike srpske zajednice. U Los Anđelesu imali smo nastup povodom obeležavanja stogodišnjice postojanja Srpske pravoslavne crkve „Sveti Sava“, gde smo se družili sa mladim ljudima iz kulturno-umetničkih društava i sa crkvenim velikodostojnicima. U Kanadi smo održali koncert u centru Toronta, u „Isabel Bader teatru“ – priča  Biljana za „Hello!“ po povratku u Beograd.
Ovo nije bio njen prvi odlazak u Ameriku. Pre dve godine posetila je Vašington, Majami i Toronto, ali je tek sada imala više vremena za obilazak znamenitosti.


U Torontu me je najviše oduševila ulica Jang, najduža ulica na svetu. Proteže se na hiljadu devetsto kilometara i ukoliko planirate da je pređete automobilom, potrebno vam je dvadeset pet sati. Takođe su me impresionirale dve najveće palate u Americi, Sirs i Trampova kula u Čikagu, a uživala sam i u ispijanju kafe na devedeset petom spratu Hankon palate. Obišla sam Holivud, „Kodak teatar“ u kojem se održava ceremonija dodele „Oskara“, a bila sam i u Muzeju voštanih figura. Los Anđeles je grad pun glamura, a na Beverli Hilsu su domovi zvezda i bogataša, to su najlepše kuće koje sam do sada videla – kaže Biljana.
Boravak na američkom kontinentu Biljana je iskoristila da se vidi sa svoja dva prijatelja, rediteljom Gagom Antonijevićem i filmskim producentom Miškom Mitićem, ali i da kćerkama Milici i Lenki kupi sve što su joj na odlasku poručile.
Uspela sam da obiđem šoping molove u Los Anđelesu, kao i ulicu Rodeo drajv gde se nalaze butici poznatih kreatora. Ušla sam u radnju u kojoj je Džulija Roberts u filmu „Zgodna žena“ kupovala garderobu. U njima nisam ništa pazarila, ali sam zato u Torontu pronašla prodavnicu mojih snova, „Ruts“, iz koje sam izašla sa parom čizama i jaknom.
Biljana je želela da sa svojim kolegama okusi sve čari zemlje snova, pa su se trudili da svakog dana odu u drugi restoran na večeru. Probala je razne specijalitete, a posebno joj se dopala brazilska kuhinja.
Oduševljena sam restoranima u Čikagu. „Gino’s East“ ima odličan enterijer, pušta se sjajna muzika, služe se italijanski specijaliteti i uglavnom dolaze mladi. Kada tamo pođete na večeru, morate se naoružati sa mnogo strpljenja, jer vam zbog gužve predstoji čekanje u redu ispred restorana. Takođe je odličan i brazilski „Fogo de chao“ u kojem sam jela fantastično pripremljeno povrće sa različitim prelivima – kaže na kraju Biljana, koja se po povratku u Beograd vratila radu na novom albumu kojim će obeležiti deset godina postojanja grupe „Bistrik“.

Sandra A. Rilak

Više o temama: