Hristina Popović i Aleksandra Janković: Nezaboravna planinska avantura

hristina

Iako su veći deo života provele na gradskom asfaltu, glumice Hristina Popović i Aleksandra Janković nisu se libile da se upuste u uzbudljivu avanturu, koju će pamtiti čitavog života. Umesto dalekih destinacija, poznate glumice odlučile su se za Staru planinu na jugoistoku Srbije, koja im je pružila uzbuđenja kakva se retko dožive i na krajnje egzotičnim destinacijama. Oduševljeni ženski duo podelio je svoje utiske sa čitaocima magazina “Hello!”. Priču započinje Aleksandra, koja je na Čunguljskim vodopadima, čudu prirode, proslavila četrdeset treći rođendan.
– Stara planina je prema nama bila mila, ali i upozoravajuća. Ekipa je bila pažljivo odabrana, a vođa puta čuveni lokalni poznavalac planine Batak, izrazito duhovit i zabavan čovek. Mi smo slušali njega, ali je “Nissan” prestao da sluša nas – stao je u jednom potoku. Moj telefon nije radio, a Hristinin nije imao domet. To je bila lična dobrodošlica Stare planine petočlanoj ekipi u džipu. Tu je cela avantura i počela – započinje uzbudljivu priču poznata glumica, koju sa jednakim uzbuđenjem nastavlja njena koleginica i saputnica Hristina.
– Imali smo sreću da naš vodič u pedalj poznaje najnepristupačnije delove planine i zna da se izbori sa svim nedaćama koje usput mogu da se dese. Kada smo stigli do sela Topli Do, videli smo mesto u kome je vreme stalo. Sve kuće su stare preko sto godina i napravljene su od blata, a ljudi od zlata. U selu su nam se priključili rendžeri “Srbija šuma” Dragan i Igor, koji su nas poveli u dvanaest kilometara dugu avanturu do Čunguljskog vodopada. Nekoliko sati pešačenja po netaknutoj prirodi bukvalno vas stavlja u stanje nirvane. I onda kad ugledaš to čudo od četrdeset metara visokog vodopada, zaboraviš da na ovom svetu postoji išta loše – opisuje svoje iskustvo Hristina, čija je saputnica takođe bila oduševljena prizorom koji ih je dočekao.

hristinaaaa

– Bilo je više nego uzbudljivo, praznik za oči i dušu, a muka za zakržljale mišiće. Volja nije klecnula ni za trenutak, a Hristina i ja smo se pokazale kao prave heroine. Moja sreća je dopunjena željom da se napijem vode iz potoka, onako kako sam to u detinjstvu često radila – prisetila se Aleksandra, opisujući trenutak kada su ugledale Čunguljski vodopad.
– Devojke iz grada su vrištale, izražavajući na taj način neopisivu sreću. Nazdravili smo pirotskom dunjom i kisnuli pola sata, uživajući u skrivenom mestu srpskih Anda. Kiseonik je najbolji stimulans za dobar život, to vam pouzdano mogu reći. Stara planina je moja nova ljubav – oduševljeno komentariše slavljenica.
Uz upečatljive prizore u prirodi, glumice su bile oduševljene i lokalnim kulinarskim specijalitetima.
– U lokalnom selu dočekala nas je izvesna gospođa Najda i ugostila nas u svojoj prelepo restauriranoj kući ondašnjeg vremena. Svima nam je zastao dah pred tim prizorom. Sve je bilo autentično – od nameštaja, preko dekoracije, do hrane. Udružene žene tog kraja spremile su lokalne specijalitete vrhunskog ukusa, a ja sam ih nazvala “vile” Stare planine. Od heljdinih pitica sa pečurkama, ukusnim sirom specifičnog ukusa, sarmicama u vinovoj lozi, sušenim paprikama punjenim mesom i preukusnim prebrancem. Zvuči poznato i očekivano, ali kada osetite ukus te hrane, tačno znate gde ste i zašto ste baš tu.

hristinaaa

Vožnja kvadovima upotpunjava utisak. To su četvorotočkaši na kojima se ovi predeli doživljavaju potpuno drugačije.
– Povodom svetskog dana zaštite životne sredine, ispred hotela “Falkenstainer”, u kome smo bili smešteni, zasadili smo sadnice smrče, a potom sam onako blatnjava ugledala kvad i odlučila da se provozam i ublatnjavim do kraja. To me je vratilo u detinjstvo, kada nam je sve bilo dopušteno. Bilo je to jedno veoma lekovito iskustvo, koje od srca svima preporučujem – završava Hristina, koja već razmišlja o novom dolasku na Staru planinu, a i njena starija koleginica Aleksandra uveliko planira povratak u netaknutu prirodu na jugoistoku Srbije.

hristinaa

Pišu: Ivana Nikolić i Deana Đukić, Life Content

Više o temama: