Ovo izbegavajte ako ste u drugom stanju ili želite da zatrudnite

zeleni caj

Iako je bogat vitaminima koje pozitivno utiču na zdravlje, prevelike količine zelenog čaja mogu imati i negativne posledice na vaš organizam.

Studija koja je objavljena u časopisu Journal utvrdila je da prevelika količina zelenog čaja može imati negativan uticaj na plodnost.

Za potrebe studija, istraživači su koristili voćne mušice kojima su davali različite doze čaja, a nakon nekog vremena su ispitivali njihovu toksičnost.

Otkiveno je da ženke voćnih mušica imaju “znatno smanjenu reprodukciju”, tačnije manjak zrelih jajnih ćelija, dok su njihove bebe imale polne abnormalnosti, a mužjaci problem sa testisima.

Ako želite da osnujete porodicu, da li bi trebalo da budete zabrinuti?

Morate imati na umu da je ova studija rađena na veoma malom broju voćnih mušica, a ne na ljudima. Međutim, autori studije kažu “s obzirom na visoko očuvane puteve između vinske mušice i reproduktivnog sistema sisara, voćna mušica se smatra odličnim modelom sistema za procenu toksičnosti”.

Ako ste trudni ili želite da zatrudnite u bliskoj budućnosti, najbolje je da se obratite vašem lekaru kako bi vas posavetovao koju hranu možete bezbedno da konzumirate.

Dobra vest je ta da, ako povremeno ili umereno pijete zeleni čaj, verovatno ste bezbedni.

– Ljudi često zanemaruju da kafa nije jedini napitak sa kofeinom, već i čajevi, a posebno zeleni i crni, sadrže dosta kofeina. Ukoliko se konzumira umereno, ne bi trebalo da škodi, ali ne treba preterivati – savetuje dr Petar Borović.

24sata.rsguliver/thinkstock

Više o temama: