Bugari hrle u Srbiju za doček Nove godine

ThinkstockPhotos-Beograd

Predstojeće novogodišnje praznike blizu 250.000 bugarskih državljana će dočekati u okolnim zemljama, ali je Srbija “totalni hit”.

Posebno su atraktivni Beograd, Novi Sad, Niš i Pirot, gde je već rezervisano na stotine hotela i restorana, navodi bugarski Institut za analizu i ocenu turizma.

Veliki broj Bugara će posetiti Srbiju organizovano, a biće i odlazaka u sopstvenoj režiji. Osim u Srbiji, oni će Novu godinu dočekati i u Grčkoj, Turskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Bugari će Novu godinu tradicionalno čekati u Solunu i Atini, a veliko interesovanje vlada i za Makedoniju, posebno Ohrid, dok je u Turskoj među najtraženijim proslava novogodišnjih praznika na nekoj od mnogobrojnih jahti na Bosforu.

Bugarski tur-operateri tvrde da su povoljne cene dočeka glavni razlog masovnog odlaska Bugara u inostranstvo, posebno u Srbiju i Makedoniju. Ekskurzija do Makedonije i Srbije bez novogodišnje svečane večere košta između 100 i 125 evra u zavisnosti od broja noćenja. Između 200 i 250 evra je cena za tri noćenja sa doručkom i večerama, uključujući svečanu i večeru za reprizu dočeka Nove godine.

Trodnevni aranžman za doček Nove godine u Istanbulu košta oko 450 evra. Profesor sofijskog Ekonomskog fakulteta Cvetan Cvetanov rekao je da će sa porodicom Novu godinu dočekati u Nišu.

– Tokom poslednjih godina novogodišnje praznike proslavljamo u inostranstvu. Ove godine smo se odlučili za Srbiju. Hteli smo da vidimo kako naši susedi slave. Cena trodnevnog aranžmana u hotelu, sa prevozom iz Sofije, koštala nas je 155 evra po osobi – dodao je Cvetanov.

Njegova koleginica Lalka Borisova će Novu godinu dočekati u Berovu u Makedoniji, gde je sedmodnevni aražman za dve osobe 650 evra. Prema predviđanjima Instituta za analizu i ocenu turizma, u Bugarskoj će tokom novogodišnjih praznika boraviti oko 100.000 stranih turista, a Novu godinu u bugarskim hotelima i restoranima dočekaće oko 950.000 domaćih gostiju.

Trodnevni aranžman za doček Nove godine u poznatim bugarskim turističkim destinacijama košta oko 750 evra.

Tanjug Guliver / ThinkstockPhotos

Više o temama: